Witam wszystkich uczniów, którzy w tym roku szkolnym korzystają ze świetlicy szkolnej. W tym czasie, gdy zamknięta jest szkoła proponuję, szczególnie przed świętami pomóc, rodzicom w ich przygotowaniu, a może to być fajna zabawa.
Propozycja smacznych dekoracji na wielkanocny stół:
1. Myszka
Ugotuj jajko na twardo, obierz je ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół.
Natnij nożykiem nieduże wgłębienia po jednej stronie jajka i włóż 2 plasterków rzodkiewki – to będą uszy myszki. Z ziarenek pieprzu zrób oczy, a ze szczypiorku ogonek.
2. Łódka
Ugotuj jajko na twardo, obierz je ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół.
Wytnij niezbyt duży trójkątny plasterek żółtego sera. Przekłuj go wykałaczką i tak zrobiony żagiel wbij w odwróconą połówką jajka.
3. Grzybek
Ugotuj jajko na twardo, obierz je ze skorupki i zetnij czubki, tak aby jajko mogło stać. Z pomidora zrób kapelusz grzybka i udekoruj go kropelkami majonezu. U dołu powbijaj w jajko nieduże kawałeczki szczypiorku – to będzie leśna trawa.
4. Zajączek
Ugotuj jajko na twardo, obierz je ze skorupki i zetnij czubek, tak aby jajko mogło stać. Z trójkątnych kawałeczków żółtego sera zrób uszy, z pieprzu oczy, a cienkiego szczypiorku wąsy. Z drugiej strony jajka, po jego nacięciu, umieść mały marynowany grzybek jako ogonek.
A może sami wymyślicie coś innego . Zróbcie zdjęcia i prześlijcie na moją pocztę: ezysiak@o2.pl
Pamiętajcie, żeby dostarczyć organizmowi witaminy i mikroelementy w odpowiednich ilościach należy 5 razy dziennie jeść surowe warzywa lub owoce. To znaczy, że do każdego posiłku coś zjadamy. Na przykład:
do pierwszego śniadania – może to być jabłko, gruszka,
do drugiego śniadania – sok wyciśnięty ze świeżych owoców,
do obiadu – surówka z kapusty z różnymi dodatkami,
Na podwieczorek zabawcie się w zajączki i podgryzajcie słupki obranej marchewki.
Na kolację zjedzcie kanapki z ciemnego pieczywa z rzodkiewką i zielonym ogórkiem.
Życzę wszystkim uczniom i rodzicom spokojnych i zdrowych świąt. Kierownik świetlicy Ewa Zysiak.